Menu Sluiten

Aanpak geluids- en stankoverlast rioolwaterzuivering

Een aantal wijkbewoners heeft afgelopen week melding gedaan van een vervelende hoge fluittoon bij de rioolwaterzuivering ‘s-Hertogenbosch aan de Treurenburgweg. Het waterschap Aa en Maas heeft daarop direct onderzoek gedaan. Inmiddels weet men waar de toon vandaan komt en worden maatregelen genomen om het op korte termijn weg te nemen. Ook de stankoverlast in met name het westelijk deel van de Maaspoort krijgt aandacht. Hier is de bron inmiddels ook duidelijk. Het waterschap verwacht in de week voor carnaval duidelijkheid te verschaffen over de aanpak hiervan.

Waar komt het geluid vandaan?
De rioolwaterzuivering van ’s-Hertogenbosch wordt op dit moment gerenoveerd. Het geluid komt uit een bovengrondse leiding bij een watertank die pas is vernieuwd. Door deze leiding wordt heel veel lucht geperst. Zo komt er zuurstof in de tank. Dankzij die zuurstof kunnen bacteriën de vieze stoffen uit het rioolwater ‘opeten’ en doet de rioolwaterzuivering haar werk. Door de lucht trilt de leiding en zo ontstaat de fluittoon.

Hoe zorgen we ervoor dat de fluittoon verdwijnt?
De aannemer past op dit moment de software aan, waardoor de luchtstroom verandert. Zij regelen dat er nog steeds genoeg zuurstof bij de bacteriën komt, maar dat het geluid afneemt. Zij monitoren dit continu. Ook passen ze de afsluiters in de leiding aan en isoleren ze de leiding waar nodig. Hiervoor voeren ze eerst metingen uit.

Wanneer is het geluid verdwenen?
De maatregelen zijn specialistisch werk. De komende drie weken worden ze uitgevoerd. We verwachten dat de software aanpassingen al direct tot verbetering leiden. Als alles goed gaat, is het geluid na drie weken zeker verdwenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *