Menu Sluiten

Baggeren in Maaspoort

Waterschap Aa en Maas en de gemeente ’s-Hertogenbosch gaan begin november starten met het baggeren van de watergangen in de wijk Maaspoort. Dat doen ze ongeveer eens in de zeven jaar met alle watergangen in onze gemeente. Met behulp van machines verwijderen ze de bagger en voeren het vervolgens af. Hiermee verbetert de waterkwaliteit en de doorstroming van het water.

Waarom doen het waterschap en de gemeente dit?

Elk jaar verzamelt zich een laag bagger op de bodem van een watergang. Dit bestaat uit vooral veel blad, maar ook zand, plantenresten en zwerfafval wat naar de bodem zinkt. Met de jaren wordt deze laag dikker, met als gevolg dat het water ondieper wordt. De bagger wordt verwijderd zodat het water goed kan wegstromen en niet voor wateroverlast zorgt.

Ondiepe watergangen nemen ook weinig zuurstof op. Met baggeren wordt dit voorkomen. Het vermindert de kans op stank en dat vissen doodgaan. En diepere watergangen zorgen ervoor dat dieren genoeg water hebben om te kunnen leven en overwinteren. Ook verwijderen ze niet al het bagger, omdat bepaalde diersoorten dit gebruiken als schuil- of vluchtplek.

Flora en fauna

Tijdens de werkzaamheden wordt ervoor gezorgd dat de dieren in en rondom het water de tijd hebben om zich te verplaatsen. Dit doen ze onder andere door het werk vanaf één zijde uit te voeren. Tijdens het werk houden ze het zuurstofgehalte en de troebelheid van het water in de gaten, zodat vissen niet stikken. Ook baggeren ze bewust in de winter, wanneer dieren niet broeden en planten niet bloeien.

De werkzaamheden duren tot 15 maart 2022. De aannemer werkt met meerdere ploegen tegelijk op verschillende plaatsen in de wijk. Heeft u nog vragen? Neem dan contact met op  met de gemeente via 073 – 615 5155.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *