Menu Sluiten

Drie windmolens aan overkant Maas, in Velddriel

De gemeente Maasdriel is een procedure gestart om langs de A2 bij Velddriel drie windmolens te bouwen (Windpark Lage Rooijen) in de buurt van de Maas. Hierbij worden de bewoners van Empel en Maaspoort direct betrokkenen. De drie geplande windmolens zullen aan onze kant goed zichtbaar worden met hun hoogte van ruim 200 mtr. De Wijkraad Maaspoort participeert in de klankbordgroep en heeft op 8 oktober j.l. een 2e bijeenkomst gehad.

  1. De online insteek van de Wijkraad voor die avond was:
    wat is nu de participatie tot nu uit oogpunt voor de bewoners, want de geplande informatiebijeenkomsten voor de inwoners van Empel en Maaspoort waren uitgesteld in verband met corona? Er is toegezegd dat de bewoners opnieuw geïnformeerd worden. Inmiddels zijn opnieuw strenge coronamaatregelen van kracht.
  2. Volgens beschikbare informatie zou voor deze windmolens een MER (milieu effect rapportage) uitgevoerd moeten worden, maar volstaat de projectleiding met ‘dat een eenvoudige toets voldoende was’. Er is ons geantwoord ‘dat na de verstrekte vergunning door de gemeente Maasdriel, door belanghebbenden zienswijzen zijn ingediend en is het gemis van de MER hierin ook benoemd en onderdeel van de bezwarenprocedure’.
  3. Er loopt een beroepsprocedure in de provincie Drenthe en wordt door de Raad van State gekeken naar een uitspraak van het Europese Hof over een toegewezen bezwaar in België. Daarin werd gewezen op het onvoldoende betrekken van de onder inwoners geldende bezwaren van slagschaduw, geluidsoverlast en schade aan vogels, etc., bij het verstrekken van de vergunningen. Als de Raad van State de Europese rechters volgt dan zijn die toetsingen met terugwerkende kracht geldend en…. zouden alle windmolens stil moeten worden gezet. Dit wordt door de huidige stroom- en windmolen leveranciers met argusogen gevolgd. Wij hebben aangegeven of het niet beter is de huidige vergunningverlening voorlopig op ‘on hold’ te zetten. De initiatiefnemers in de Bommelerwaard gaven aan zich niet in de geschetste problemen te herkennen.
  4. Door ons is aangegeven dat, zo signaleert de wijkraad, onder de bewoners van de wijk Maaspoort en Empel onrust begint te ontstaan over deze windmolens. Niet onlogisch gelet op het plaatsen van deze zeer hoge windmolens – ruim 200 mtr. – in zo’n mooi en kwetsbaar natuurgebied als het stroomgebied van de Maas. Waarom op de gekozen plekken aan de buitenrand van de gemeente Maasdriel, in het dorp Velddriel, en in de natuur ipv. midden in de eigen gemeente Maasdriel waardoor al hun bewoners van deze 3-windmolens zichtbaar kunnen genieten. Natuurlijk wordt het onderwerp windmolens bij de bewoners van heel Den Bosch inmiddels ook actueler vanwege het grote aantal windmolens dat in het gebied van Den Bosch en Oss, tussen de Maas en de A59 moet komen, waar plaats zou zijn voor 49 windmolens.

Wij brengen het effect van deze 3-windmolens op de inwoners van de Maaspoort en Empel via 3-fotoimpressies onder de aandacht. Zie pnt. 1, waarbij toegezegd is de bewoners opnieuw te informeren.

Mocht u meer te weten willen komen, alle informatie en de nieuwsbrieven, die zijn te vinden via:
https://www.windparklagerooijen.nl/

8 reacties

  1. Gerard-Jan Andriessen

    Beste,

    Ik begrijp uit de bovenstaande toelichting niet wat de bezwaren feitelijk zijn. Weten jullie bijvoorbeeld hoeveel geluid we in de maaspoort gaan ervaren? Wat is het effect op de natuur daar? Het komt mij vooral over als onderbuikgevoelens die juist onrust veroorzaken.

  2. Robert Lubbers

    Beste wijkraad,
    In het BD lees ik dat u de windmolens bij Velddriel niet ziet zitten. U mag dan wel wijkraad heten, maar hoeveel bewoners van de Maaspoort vertegenwoordigt u? Heeft u daar gedegen onderzoek naar gedaan of is het de mening van een kleine groep die zich inzet voor de wijkraad?
    Als bewoner van de Maaspoort zie ik geen bezwaren voor windmolens aan de overkant van de Maas.

  3. Bart

    Beste Wijkraad,

    Prima dat jullie hiermee bezig zijn. Het blijft verbazingwekkend hoe relatief eenvoudig dit soort kolossen, bouwwerken die ieder op zich hoger zijn dan de Euromast, blijkbaar gerealiseerd kunnen worden op zo’n korte afstand van woonwijken en natuurgebieden. Deze molens komen bijvoorbeeld net naast het natuurgebied de Hedelse Bovenwaard waarbij de grote beschermde waterplas bedoeld is voor watervogels. Bizar eigenlijk.
    Daarnaast geven de foto’s een zeer vertekenend beeld. Iedereen met een beetje verstand van fotografie weet hoe dit werkt… Om echt een goed beeld te krijgen van de toekomstige situatie zou ik aanraden om de situatie in Deil te bekijken op zo’n 1.5 km afstand en dan schrik je pas echt (en dat is niet als je op de A2 bij Waardenburg rijdt, maar veeel dichterbij).
    Kortom een zeer ernstige vorm van horizonvervuiling.
    Van een andere orde is natuurlijk de onderliggende discussie waarbij veel gemeenschapsgeld naar dit soort projecten gaat terwijl er inmiddels op de Noordzee de eerste subsidieloze windparken gebouwd worden. De enigen die beter worden van dit project zijn de paar initiatiefnemers en bijbehorende bedrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: