Menu Sluiten

‘Jeukrupsen verdwijnen waar nestkastjes verschijnen’

De wijk Maaspoort werd afgelopen zomer geplaagd door een grote hoeveelheid eikenprocessierupsen. Het aantal meldingen van overlast bleef groeien. Experts voorspellen dat de plaag in 2020 groter wordt. Dat is de reden waarom wij als wijkraad samen met de gemeente ’s-Hertogenbosch de overlast het komende jaar zelf ook proberen te beperken door het plaatsen van in eerste instantie vijftig speciale mezennestkastjes onder het motto: “Jeukrupsen verdwijnen waar nestkastjes verschijnen”.

Door deze vogelhuisjes op te hangen in de wijk neemt het aantal kool- en pimpelmezen toe. De mezen eten de rupsen op en zorgen zo voor een natuurlijke en milieuvriendelijke manier van bestrijden. Er is berekend dat een paartje kool= of pimpelmezen in de weken dat het zijn jongen voert zo’n 7.500 rupsen en insecten vernietigt. Door zo’n nestkasje in een omgeving met eikenbomen te plaatsen help je de vogels niet alleen de broedperiode door, maar haal je gelijk een hele familie “processierupsverslinders” naar je buurt.

Als de eerste proef succesvol is, zullen mogelijk meer nestkastjes in onze wijk worden geplaatst en zal dit project in het najaar van 2020 worden uitgebreid.

Naast het beschikbaar stellen van nestkasten aan enkele wijkraden, treft de gemeente andere preventieve en natuurvriendelijke maatregelen om de processierups te bestrijden. Er worden kruidenrijke bermen ingezaaid en lieveheersbeestjes uitgezet. Daarnaast blijft de gemeente de rupsen ook wegzuigen uit de eikenbomen. Zo proberen we samen met de natuur de overlast te beperken.

Wil je meedoen aan dit nestkastjesproject in Maaspoort?

Dan kun je zo spoedig mogelijk contact met ons opnemen liefst door te mailen naar: nestkast@wijkraadmaaspoort.nl of telefonisch met Jan van Beusekom op nummer 073 641 5029 (ook voor eventuele vragen) en doorgeven waar bij jou in de buurt of elders in de wijk je het nestkastje zou willen ophangen (N.B.: in de openbare ruimte, dus niet in de eigen achtertuin).

Op dit kaartje zie je waar de meeste eikenbomen in onze wijk staan:

De wijkraad zorgt er dan voor dat je binnenkort in het bezit komt van zo’n nestkastje. Vervolgens hang je het nestkastje met behulp van de daarbij geleverde instructie op.

Daarna vragen wij je het volgende te doen:

  • Doorgeven waar het nestkastje precies hangt (januari 2020)
  • Doorgeven of het bewoond is (juli 2020)
  • Nestkastje in het najaar schoon- en leegmaken voor het volgende broedseizoen.

Als je ons wil helpen om meerdere kastjes in de wijk op te hangen e.d., dan horen wij dat ook graag.
We hopen dat veel Maaspoorters zullen meedoen aan deze proef, want jeukrupsen verdwijnen waar nestkastjes verschijnen!

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *