Menu Sluiten

Maaspoort redt levens

De Hartstichting geeft aan dat iemand bij een hartstilstand binnen zes minuten een schok moet krijgen. Een AED verhoogt de overlevingskans met 50 tot 70% en is dus van levensbelang. Daarom is het belangrijk dat binnen een straal van 500 meter een AED hangt met minstens zes burgerhulpverleners in de buurt. Maar hoe realiseer je een sluitend netwerk van AED’s binnen de wijk Maaspoort?

Pieter de Lange (Stichting Hartveilig), Maxime vd Bogaard (Buurtpreventieteam Maaspoort), Giel Rietkerk (EHBO wijk-contactpersoon) en Anita Hak (verpleegkundige en buurt-hulpverlener) deden met succes een beroep op het wijkbudget Maaspoort (8.500 euro).  Hiermee hebben ze het volgende gerealiseerd:

  1. De wijk Maaspoort AED-dekkend

Voor elke inwoner is binnen een straal van 500m een AED 24/7 bereikbaar. Buurtpreventieteam Maaspoort coördineert dit. Stichting Hartveilig heeft buitenkasten gefinancierd. Daarnaast zijn via deze stichting en met het wijkdorpsbudget drie AED’s geplaatst aan huis bij buurthulpverleners.

  1. Aanmelding bij Hartslag Nu en onderhoud

Alle AED’s zijn gecontroleerd en aangemeld als 24/7 bij Hartslag Nu. Met EHBO-wijkcontactpersoon Giel Rietkerk is een eenvoudig onderhoudscontract afgesloten met een jaarlijkse controle.

  1. AED Reanimatiecursus in groepsverband

Er moeten voldoende buurthulpverleners zijn om de AED’s goed in te kunnen zetten. Daarom hebben 64 omwonenden in groepsverband een cursus AED gevolgd. Giel organiseerde deze cursus van een half dagdeel met 8 personen in de Schans.  Gecertificeerde instructeurs gaven de training. De cursuskosten zijn uit het wijkbudget Maaspoort betaald.

  1. Communicatiecampagne in de wijk

Met verschillende communicatiemiddelen geven we bekendheid aan het AED-project. De initiatiefnemers delen hun kennis en ervaringen. We roepen inwoners op de cursus hulpverlener te volgen. Maaspoort redt samen levens!

Voor wijkbewoners die zich in 2019 aanvullend melden voor de aanschaf van een AED wordt verwezen naar crowdfunding acties zoals theAEDproject.nl of particuliere aanschaf via de Stichting Hartveilig. Voor financiering via het wijkbudget (gekoppeld aan buurthulpverlenerschap) zijn vanaf 2020 weer mogelijkheden.

INFO OVER AED OF CURSUS?

Bel of mail het Buurtpreventieteam:
almakel@home.nl of 06 1084 1524 (Maxime)
NOODGEVAL?  BEL 112

HIER vindt u AED’s in onze wijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *