Menu Sluiten

Nieuwe fase aanpak stankoverlast rioolwaterzuivering

Colette van den Elshout, omgevingsmanager van het Waterschap Aa en Maas, stuurde ons een bericht over de aanpak van de stankoverlast van de rioolwaterzuivering op Treurenburg, waar een deel van de Maaspoort al geruime tijd door getroffen wordt. Ze meldt dat het onderzoek en de aanpak een nieuwe afrondende fase in gaat, maar ook dat het nog tot een jaar kan duren voordat de stankoverlast helemaal verdwenen is. Maar er zit in elk geval schot in de zaak. Lees hieronder de volledige aankondiging.


Begin april kondigden we een nieuwe fase aan in de aanpak van de stankoverlast van rioolwaterzuivering ‘s-Hertogenbosch. Tot dusver stonden tijdelijke maatregelen en direct uitvoerbare verbeteringen centraal. In de nieuwe fase (sinds deze maand) richten we ons op meer ingrijpende, structurele aanpassingen. We praten u bij over de stand van zaken:

‘Elektronische neuzen’
Een ontwerpteam met specialisten is uit de startblokken. Op basis van nieuwe berekeningen maken zij per installatie een ontwerp van luchtafzuiging, ventilatoren en filters. Zij maken onder andere gebruik van de gegevens uit onderzoeken en metingen die we sinds de start van de overlast hebben verzameld. Daarnaast maken ze gebruik van zogenaamde ‘e-noses’, letterlijk: elektronische neuzen. 13 kleine apparaatjes op verschillende plekken op het terrein die de stank van minuut tot minuut registreren en lokaliseren. De stank is namelijk grillig en vaak onvoorspelbaar. Met de e-noses kunnen we de stankbronnen op het terrein preciezer in kaart brengen.

Planning
Het ontwerpteam is naar verwachting na de zomer klaar. Dan weten we welke aanpassingen we moeten doen om een einde te maken aan de structurele overlast. Hierna duurt het nog een half jaar tot een jaar voordat alle aanpassingen zijn uitgevoerd. In de tussentijd proberen we overlast waar dat kan te voorkomen. We reageren direct op storingen of ongeregeldheden en blijven alle filters wekelijks controleren. Hiernaast sluiten we nog deze zomer tijdelijk extra filters aan, die door maatregelen elders op het terrein overbodig zijn geworden.

Stankoverlast melden
Het aantal klachten over stank is de afgelopen maanden afgenomen. Vermoedelijk hebben alle maatregelen tot nu toe enig effect. De komende periode nodigen we u nadrukkelijk uit het ons te melden als het stinkt. Uw melding blijft belangrijk voor inzicht in de overlast. De e-noses registreren namelijk alleen stank op het terrein. Verder van het terrein af is de concentratie stankstoffen te laag voor de apparaatjes. Meldingen van stank koppelen we aan de registratie van de e-noses op het terrein en dat levert mogelijk belangrijke inzichten op. U kunt uw melding doen bij mij als omgevingsmanager of online via www.aaenmaas.nl/stankzuiveringdenbosch. Wilt u bij uw melding zo precies mogelijk het tijdstip en de locatie van de stank vermelden? Alvast hartelijk dank voor de moeite.

Colette van den Elshout

omgevingsmanager
waterschap Aa en Maas

T 06 50 73 21 43
E cvandenelshout@aaenmaas.nl

www.aaenmaas.nl
Pettelaarpark 70, 5216 PP ‘s-Hertogenbosch
Postbus 5049, 5201 GA ‘s-Hertogenbosch
088-1788000

1 reactie

  1. Marianne

    Vanmiddag,29 juni weer die vreselijke lucht geroken.Ramen en deuren weer dicht gedaan.
    Er lijkt geen einde aan te komen,zitten al zolang in deze stank,elke keer beloftes,maar er is nog steeds geen oplossing.
    Met inloopavonden de boel sussen en af en toe een hoopvol mailtje.
    Voel me echt voor de gek gehouden,vertrouwen dat dit ooit goed gast komen is dan ook helemaal weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *