Menu Sluiten

Preventieadviezen Carnaval

Ieder jaar met carnaval zijn er carnavalsvierders die het slachtoffer worden van woninginbraak, zakkenrollerij of diefstal. Niets is zo vervelend als een leuke dag af te moeten sluiten met een kater. Uiteraard doen wij onze uiterste best om de daders te pakken maar u kunt zelf ook iets betekenen in het voorkomen van deze strafbare feiten.

Enkele tips van de politie in Oeteldonk om een inbraak te voorkomen:

  1. Zorg voor goed hang- en sluitwerk op uw ramen en deuren. Kijk op de website van het Politiekeurmerk Veilig Wonen voor advies (www.politiekeurmerk.nl).
  2. Doe de voordeur en achterdeur altijd op slot. Draai de sleutel minimaal één keer om. Zo kunnen inbrekers de deur niet met een stukje plastic openmaken. Haal de sleutel altijd uit het slot. Hiermee voorkomt u dat een inbreker met een handigheidje de sleutel aan de binnenkant kan bedienen.
  3. Zorg dat inbrekers zich niet kunnen verstoppen bij uw huis. Snoei struiken of haal ze weg en plaats buitenlampen, inbrekers werken niet graag in het zicht.
  4. Laat geen ladders slingeren en zorg dat er geen andere opstapjes zijn zoals kliko’s.
  5. Bent u met carnaval van huis? Zorg dan dat uw huis een bewoonde indruk maakt en laat een lichtje aan.

Is er toch ingebroken? Doe altijd aangifte!
De politie kan de daders en uw gestolen spullen alleen opsporen als u aangifte doet. Maak hiervoor een afspraak via telefoonnummer 0900-8844.

Betrap je een dief?
Bel altijd 112 als u in uw buurt iets verdachts ziet! Noteer het kenteken van de verdachte auto of het signalement van de verdachte persoon of maak daar waar mogelijk foto’s of video’s. Geef dit door aan de politie. Blijf rustig en neem geen risico’s. Meld uw naam, woonplaats, het adres en wat er precies aan de hand is.

Enkele tips om zakkenrollen of diefstal van bijvoorbeeld uw tas te voorkomen:

  1. Draag uw portemonnee altijd dicht bij uw lichaam, bijvoorbeeld in uw binnenzak.
  2. Neem niet meer geld mee dan u nodig heeft. Gebruik uw pinpas voor grote bedragen. Bewaar nooit een pincode bij uw pinpas.
  3. Houd uw omgeving altijd goed in de gaten als u met uw mobiele telefoon op straat belt.
  4. Zorg dat uw (hand)tas altijd dicht is. Draag uw tas met de schouderriem om uw schouder en nek. Zorg dat de tas vóór u hangt. Draag de sluiting tegen uw lichaam.
  5. Maak uw tas niet vast aan het stuur van uw fiets. Doe uw tas ook niet in de mand van uw fiets of rollator. Zorg dat u altijd zicht heeft op uw tas.
  6. Wordt u aangesproken door een onbekende? Wees dan alert! Een medeplichtige slaat dan vaak zijn slag en berooft u ondertussen.
  7. Knoeit iemand op uw kleding? Maak dit dan zelf schoon en wijs hulp van een vreemde resoluut af. Ook in dat geval grijpen dieven vaak hun kans om u te beroven.
  8. Let extra goed op uw spullen op plekken waar veel mensen zijn (openbaar vervoer, markten, winkelstraten en evenementen zoals de optocht bijvoorbeeld).

Wat moet u doen als uw portemonnee of tas toch gestolen is?

  1. Kijk eens in de struiken of prullenbakken in de buurt van de plek waar u bent bestolen. Een dief pakt vaak alleen geld en waardevolle spullen en gooit de rest weg.
  2. Zijn uw bankpas(sen) en/of creditcard gestolen? Neem dan direct contact op met uw bank om de pas(sen) te blokkeren.
  3. Is uw mobiele telefoon of tablet gestolen? Neem dan direct contact op met uw provider

Doe altijd aangifte! Voor het opsporingsonderzoek is het van belang dat u het imei-nummer van uw telefoon weet. Hiermee kan mogelijk uw telefoon worden opgespoord. Tevens zijn er diverse apps verkrijgbaar waarmee u uw telefoon via GPS kunt volgen.

Voor verdere tips en/of vragen kunt u ook terecht op onze Facebookpagina, www.facebook.com/politiedenbosch.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.