Menu Sluiten

Voorbereidingen aanleg glasvezel In Maaspoort en Empel

De uitrol van glasvezel in de wijk Noord is onlangs opgestart. Door het aanleggende bedrijf, KPN Netwerk NL, worden nu voorbereidingen getroffen om ook in Maaspoort en Empel aan te kunnen gaan sluiten op glasvezel.

KPN Netwerk NL realiseert de aanleg volledig voor eigen rekening en risico. De gemeente faciliteert aan de hand van vergunningen de vereiste toestemming en ziet er nauwgezet op toe dat de realisatie voldoet aan de voorwaarden en kwaliteitseisen voor afwerking.

Elke woning wordt aangesloten. Uiteraard alleen als de eigenaar toestemming geeft. De montage van de aansluiting is gratis tot in de woning. Er is daarbij geen verplichting tot het afnemen van een abonnement. Er is meestal geen graafwerk in de tuin nodig. De huisaansluiting wordt geboord.

De glasvezel aansluiting in de woning is dan helemaal klaar om op elk (direct of later) moment te worden geactiveerd. Geheel gratis. Het activatiemoment zelf is dus naar keuze van de bewoner. Het afmonteren, meestal in de meterkast, verplicht tot niets.

Voor het benodigde kabelwerk worden langs alle woningen sleuven gegraven. De overlast hiervan is gering omdat de sleuven nog dezelfde dag of zelfs dagdeel al weer worden volledig worden dicht gestraat. De informatie over het werk zelf, de aansluitmogelijkheden en abonnementen wordt via huis aan huisbrieven volledig door de aanleggende bedrijf verzorgd. Afhankelijk van de corona situatie op dat moment wordt er nog (digitale) informatie verstrekt of via een wijkbus of winkel en informatieavonden.

In tegenstelling tot voorheen worden er geen grote wijkcentrales meer geplaatst in de openbare ruimte. Door het toepassen van een nieuw techniek zijn bovengronds alleen nog kleine kasten nodig. De wijkkasten zijn bescheiden van afmeting; 1,20 m1 hoog, 90 cm breed en 43 cm diep. Ze worden in een groene of grijze kleur uitgevoerd, afhankelijk van de locatie en worden zo goed mogelijk in de openbare ruimte ingepast. Momenteel is de gemeente met het aanleggende bedrijf in gesprek over de diverse detaillocaties. De direct omwonenden worden daarbij persoonlijk geïnformeerd. Bij opmerkingen of bezwaren past de gemeente zo nodig de locatie aan. Onze recente ervaringen in de wijk Noord zijn dat er nauwelijks op en aanmerkingen zijn. Totaal worden er in Maaspoort en Empel 16 wijkkasten geplaatst. De planning is om de wijkkasten dit najaar 2021 te gaan plaatsen. Daarna zal de uitrol van het kabelnetwerk vooral in 2022 gaan plaatsvinden. Naar verwachting is nagenoeg heel 2022 nodig om te uitrol te realiseren.

Klik voor verdere informatie op onderstaande link:

https://www.kpnnetwerk.nl/glasvezel-aansluiten/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *