Menu Sluiten

Tips bij warm weer

Deze week belooft het erg warm te worden. Heerlijke temperaturen om in de tuin of op het strand te genieten. Maar te veel hitte is niet goed voor uw gezondheid. Gelukkig kunnen we veel gezondheidsproblemen door hitte voorkomen. Lees daarvoor de tips van de GGD om veilig te genieten van het warme weer.

Vooral ouderen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook heel jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken. Let op dat de zonkracht is de komende dagen hoog is. De huid kan dan snel verbranden. Gelukkig kunnen we veel gezondheidsproblemen door hitte voorkomen.

Drink voldoende
Zorg ervoor dat je voldoende drinkt, ook als je geen dorst hebt. Je drinkt te weinig als je minder plast dan gebruikelijk of als de urine donker van kleur is. Bedenk dat je ook ongemerkt veel vocht verliest door transpiratie. Matig het gebruik van alcohol.
TIP: Zorg dat je altijd een flesje water bij de hand hebt, zeker als je naar buiten gaat of met de auto op pad gaat.

Houd jezelf koel
Draag dunne kleding. Blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning in de middag (tussen 12 en 16 uur).
TIP: Maak gebruik van de koelere ochtend en avond voor boodschappen of een wandeling. Neem een (voeten)bad of douche. Zoek verkoeling onder een boom of bij water en slaap niet onder een te warme deken.

Hoge zonkracht
De kracht van de ultraviolette (UV) straling van de zon is de komende dagen ook hoog. Waarschijnlijk ligt die zo rond de 7. Dat betekent dat je huid al binnen 15 minuten kan verbranden. Bescherm jezelf dus goed tegen de zon. Benieuwd hoe hoog de zonkracht op dit moment is? Bekijk dan de actuele zonkracht op de website van het RIVM.
TIP: Volg de tips op van het KWF: smeren, kleren, weren

Houd je woning koel
Ook in huis kan het aardig warm worden. Je kunt dit beperken door op tijd gebruik te maken van zonwering, ventilator of eventueel airconditioning. Door ventilatieroosters open te houden of ramen op een kier te zetten zorg je voor extra ventilatie.
TIP: Zorg voor extra frisse lucht door het openen van ramen en/of deuren op tijdstippen dat het buiten koeler is, zoals ‘s avonds, ‘s nachts en ’s ochtends.

Zorg voor elkaar
Let bij warm weer extra op mensen in je omgeving die misschien jouw hulp kunnen gebruiken. Dat geldt des te meer tijdens de vakantieperiode, wanneer familieleden en verzorgenden weg kunnen zijn.
TIP: Let extra op elkaar bij warm weer en steek een helpende hand toe.

Kijk voor meer informatie op de GGD pagina over zomerhitte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *