Menu Sluiten

Waterschap ziet lichtpuntjes in strijd tegen stankoverlast

[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.22″][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”3.27.4″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”]Het Waterschap AA en Maas heeft het afgelopen jaar veel verschillende maatregelen genomen om de stankoverlast zo snel mogelijk weg te nemen. Uit metingen blijkt dat het waterschap hierdoor fors minder stankstoffen uitstoot. Er komen ook voorzichtige signalen van bewoners dat de overlast minder is. Dat geeft vertrouwen. Maar het waterschap moet ook constateren dat het doel nog niet bereikt is. Er blijven stankmeldingen komen en de uitstoot van stankstoffen die al bij hele lage concentraties tot overlast kunnen leiden moet nog verder omlaag.

Korte termijn
De komende weken komen er nog diverse maatregelen, die voor verbetering kunnen zorgen. Zo worden de leidingen bij de centrifuges in het slibgebouw aangepakt. En verhuizen tijdelijke filters, die door andere maatregelen overbodig zijn geworden, naar plekken op het terrein waar nog teveel stankstoffen vrijkomen. De verwachting is, dat hiermee de uitstoot van stankstoffen nog verder worden teruggebracht. Maar inmiddels is ook bekend dat dat niet genoeg is.

Een nieuwe fase
Om de stankoverlast er definitief onder te krijgen zijn meer maatregelen nodig, ingrijpender ook. Als de acties voor de korte termijn zijn uitgevoerd, wordt begonnen met een een nieuwe fase van de stankaanpak. Tot dusver stonden tijdelijke maatregelen en direct uitvoerbare verbeteringen centraal. In de nieuwe fase richt het waterschap zich op structurele aanpassingen van vrijwel alle installaties op het terrein. Denk aan meer en/of grotere ventilatoren, leidingen en filters. Op basis van uitgebreide berekeningen komt er per installatie een nieuw ontwerp van de onderdelen die stankoverlast voorkomen. Hierna start de uitvoering. Alles bij elkaar duurt deze fase ongeveer een jaar. Aan het einde brengt het waterschap de effecten in kaart.

Mogelijk vertraging vanwege coronacrisis
De coronacrisis raakt ons allemaal. Dat betekent dat het waterschap op de korte en lange termijn misschien last krijgt van de wereldwijde maatregelen om de verspreiding van het coronavirus terug te dringen. Voor zover dat nu te overzien is, gaan de werkzaamheden de komende weken met wat kleine aanpassingen gewoon door. Voor de aanpak op de lange termijn houden men rekening met vertraging. Denk aan de beschikbaarheid van mensen, de toegang tot het zuiveringsterrein of de levering van materialen. Veiligheid van de medewerkers staat steeds voorop, net als het in bedrijf houden van de rioolwaterzuivering.

Het waterschap realiseert zich, dat men een behoorlijk beroep doen op het geduld van omwonenden. De aanpak van nieuwe ontwerpen, berekeningen en forse maatregelen blijkt echter de enige overgebleven weg om de overlast structureel weg te nemen. Men vraagt begrip voor de situatie.

Het waterschap meldt dat de organisatie klaar staat om vragen te beantwoorden. En men stelt het wel degelijk op prijs wanneer omwonenden overlast blijven melden, of eventuele verbetering. Dit kan ook via www.aaenmaas.nl/stankzuiveringdenbosch.  Hier vindt u ook meer informatie over de gefaseerde aanpak en alle maatregelen die al zijn genomen.

Voor vragen kunt u terecht bij:

Colette van den Elshout
Omgevingsmanager
Waterschap Aa en Maas
T 06 50 73 21 43
cvandenelshout@aaenmaas.nl

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *