Menu Sluiten

Zwerfafval

Voor meer informatie en aanmelding om actief te worden als commissielid Zwerfafval, email zwerfafval@wijkraadmaaspoort.nl

Doelstelling en aanpak

De Commissie Zwerfafval van de Wijkraad Maaspoort richt zich op het opruimen en voorkomen van zwerfafval in de wijk.

Opruimen gebeurt door de gemeente en vrijwilligers. Bedrijven zijn verantwoordelijk om de omgeving rondom hun bedrijf in een straal van 25 meter op te ruimen. Omdat deze inspanningen niet op elkaar zijn afgestemd en beperkt leiden tot preventieve acties, neemt de Commissie de (aanvullende) regie- en verbeterfunctie op zich.

De Commissie staat in nauw contact met de wijkmanager en de zwerfafvalcoach van de gemeente.

Zo houden we geregeld een BuurtSchoon actie met vrijwilligers, en gaan we winkeliers en bedrijven benaderen om het rondom schoon te houden.

De BuurtSchoon actie

Meerdere keren per jaar maken we met vrijwilligers de eigen buurt schoon. De data en locaties publiceren we in de nieuwsberichten en op de kalender.

  • Voorbereiding; Denk aan:
    • veiligheidshesje, afvalgrijper, afvalzakring, 1 of 2 vuilniszakken, werkhandschoenen
      • deze krijg je van de gemeente als je je aanmeldt bij Wijkhelden (zie onder)er is ook materiaal beschikbaar bij de verzamellocatie
    • werkkleding, schoeisel, aparte tas voor als je wilt doen aan afvalscheiding van glas, batterijen, statiegeld flesjes/blikjes, ijzer.
  • 9:15 – 9:30 uur; verzamelen
  • 9:30 – 12:00 uur; opruimen oftewel plandelen[1] bij voorkeur in groepjes van 2 of 3 personen. Wat we gaan opruimen is afhankelijk van het aantal deelnemers; vanaf de verzamellocatie zwermen we uit door één of meerdere buurten naar de rand van de Maaspoort en terug.
  • Het geruimde afval laten we bij de verzamellocatie ophalen door de gemeente.
  • 12:00 – 13:30 uur; lunch voor alle deelnemers in/bij de verzamellocatie, verzorgd door de Wijkraad Maaspoort.

[1] Plandelen is een samensmelting van het Zweedse woord plocka, dat ‘verzamelen’ betekent, en wandelen.

Zwerfafval opruimen

Er zijn vele vrijwilligers, die wel eens of vaak zwerfafval opruimen.

Als u zwerfafval wilt opruimen, dan zijn daar de volgende mogelijkheden voor:

  • U kunt ervoor kiezen om autonoom te zijn en uw eigen plan te trekken
  • U kunt deelnemen aan een BuurtSchoon actie
  • U kunt zich aanmelden als vrijwilliger bij de Wijkhelden van de gemeente op https://www.s-hertogenbosch.nl/wijkhelden; u krijgt gratis materiaal en bent verzekerd tijdens het opruimen als u het gele Wijkhelden-hesje draagt
  • U kunt zich aanmelden via zwerfafval@wijkraadmaaspoort.nl om als vrijwilliger in de Commissie Zwerfafval van de wijkraad Maaspoort actief te zijn

Veiligheid en gedragsregels

Veiligheid staat voorop: Na het oprapen van een stuk zwerfvuil, kijk altijd eerst om je heen naar het verkeer, voordat je weer gaat lopen.

Respect voor bewoners en hun eigendom en eigen terrein, niet oordelen, wel uitdragen dat afval niet op straat hoort.

HelemaalGroen app: Meld je aan bij HelemaalGroen.nl en start deze app als je gaat plandelen; de route die je loopt wordt dan groen op de kaart gezet, zodat anderen kunnen zien waar het opgeruimd is.

Website van de gemeente https://meldingen.s-hertogenbosch.nl/: Meld hier zwerfafval dat te groot is om mee te nemen.

Het WAAROM van zwerfafval opruimen

“ik ga de rommel van een ander niet opruimen” is de reactie van veel mensen op het opruimen van zwerfafval. Die reactie is heel begrijpelijk en roept ook de vraag op wie dan wel die peuken, plastics, papiertjes, ijzertjes, rubbertjes en allerlei andere rommel op straat, in perken en in het water opruimt, want we weten ook dat de dader op het spreekwoordelijke kerkhof ligt.

De gemeente ruimt het toch op? Dat is deels waar: de gemeente schoont met straatveegmachines en komt in actie bij meldingen. Zij komt niet overal en zwerfafval kan daardoor soms lang blijven liggen.

Zwerfafval is niet fraai in het straatbeeld en schadelijk voor het milieu omdat schadelijke stoffen en nanoplastics uiteindelijk in de voedselketen terecht kunnen komen.

Zwerfafval opruimen is naast nuttig, ook goed voor de gezondheid omdat je lekker buiten bezig bent (vergelijk het met een bezigheid als tuinieren; de beste manier om gezond oud te worden). En als je opruimt met buurtgenoten dan kan dat ook nog eens best gezellig zijn, leiden tot meer contacten in de buurt en een betere sfeer.